Water, weilanden en Hollandse luchten

In het weiland grazen de koeien en de schapen, de vogels kwetteren er lustig op los en de boer maait het gras. In de landelijke omgeving van de polder, omgeven door een groot plassengebied, ervaar je een oase van rust. Met prachtige Hollandse luchten, karakteristieke molens en het landelijke karakter is wandelen en fietsen en vooral ook varen een feest!

 

De Kagerplassen

Beleef de Kagerplassen en ontdek de eindeloze mogelijkheden!

Op de plassen waan je je in een oerhollands decor met molens, eilandjes, pittoreske dorpjes en prachtige uitzichten over de uitgestrekte polders. Een heerlijke plek om even tot rust te komen en te genieten van de stilte, de omgeving of een lekker drankje op een gezellig terras. Zin in actie? Dat kan natuurlijk ook, de plassen worden maar wat graag bezocht door de actieve watersporter. Je kunt er perfect surfen, suppen, roeien of waterskiën.

Kortom, de perfecte plek voor een dag op of aan het water!

Varen op de Kaag

Wil je zelf het water op?

Lekker het water op met een zeilboot, sloep, motorboot, kano of SUP? Wie de kaart van Warmond ziet, wil zelf de omgeving verkennen via het water. En trouwens, op een andere manier kun je veel polders niet eens bereiken. Je kunt alle kanten op!

 

Een eiland in de plassen

Vanuit het pittoreske Warmond kom je via de karakteristieke houten brug op het onbewoonde recreatie-eiland Koudenhoorn. Een plek waar wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers kunnen genieten van rust, ruimte en het uitzicht over het omringde water. Het stiltegebied op Koudenhoorn is een broedgebied voor tal van vogels.

Midden op het eiland liggen het Kinderspeelbos en de paardenstal Koudenhoorn, onderdeel van kinderboerderij de Kloosterhof. Bij mooi weer kun je vanaf het strandje een duik nemen in het omliggende water, of je geniet van het strandplezier en het uitzicht op een sfeervol terras. Of maak een tocht met de antieke salonboot De heere Schouten. Vanaf het water is het eiland ook met de boot te bereiken voor een hapje en een drankje of een bezoek aan het gezellige dorp!

Koudenhoorn

Fietsen en wandelen door polders en langs plassen

Weidevogels

In het voorjaar komen de weidevogels naar de veenweidegebieden vanuit hun overwinteringsplekken in Afrika en Zuid-Europa. De grutto arriveert meestal als eerste, snel daarna volgen de kievit, tureluur en scholekster. Helaas nemen hun aantallen al jarenlang af.

Steeds meer boeren zetten zich in voor het behoud van de weidevogels. Bijvoorbeeld met kruidenrijk grasland en ruige stalmest, door de aanleg van plasdrasgebieden en door later in het seizoen pas te maaien. Zo helpen ze weidevogels om ongestoord  te broeden en hun jongen veilig groot te brengen.

Ook de bollenvelden zijn voor veel vogels een geschikte broedplek. Patrijzen, veldleeuweriken en gele kwikstaarten maken in het voorjaar hun nesten tussen de tulpen en hyacinten. En ook kieviten en scholeksters voelen zich prima thuis in de bollenvelden.

Wil je tijdens het broedseizoen van de vogels genieten, help ze behouden en verstoor ze niet. Laat de hond thuis of in elk geval aangelijnd, blijf op de paden en laat geen afval achter.

Grutto in de Boterhuispolder

Producten van eigen bodem

In de polders en in het buitengebied kom je ze vaak tegen, de gezellige kraampjes langs de weg. Gevuld met producten van eigen bodem zoals bloemen, aardappelen of verse eieren. Maar ook de boederijwinkels met hun kakelverse assortiment producten, aangevuld met lekkernijen uit het seizoen, zijn leuk om eens binnen te stappen en de pure smaken te ervaren.

Ontdek de ambachtelijke producten uit onze streek!