Meer dan vier eeuwen zuivel van Blaarkopkoeien

De Blaarkop is de koe van de Sophiahoeve. Het is een oud runderras, dat al in de late Middeleeuwen werd beschreven. Eeuwenlang was het de beeldbepalende koe in het gebied rondom Leiden en langs de Rijn richting Utrecht. Nu is de koe zeldzaam en zijn boerderijen met raszuivere Blaarkoppen op één hand te tellen.

Twee keer per dag melken we bij de Sophiahoeve ongeveer 50 Blaarkoppen. Onze dames staan, net als het jongvee, zoveel mogelijk buiten in de polder. Daar kunnen ze naar hartenlust grazen en herkauwen. En het is natuurlijk een plaatje om ze in de weilanden te zien!

Van de melk wordt op ambachtelijke wijze de traditionele BoerenLeidse-met-Sleutels gemaakt, een rauwmelkse boerenkaas volgens eeuwenoud recept. Na lange rijping kwalificeren onze allerbeste kazen zich voor het premium label Boeren Leyden Treadtioneel. Ook maken we Warmerdammer 30+ kaas zonder komijn.

De b…

De Blaarkop is de koe van de Sophiahoeve. Het is een oud runderras, dat al in de late Middeleeuwen werd beschreven. Eeuwenlang was het de beeldbepalende koe in het gebied rondom Leiden en langs de Rijn richting Utrecht. Nu is de koe zeldzaam en zijn boerderijen met raszuivere Blaarkoppen op één hand te tellen.

Twee keer per dag melken we bij de Sophiahoeve ongeveer 50 Blaarkoppen. Onze dames staan, net als het jongvee, zoveel mogelijk buiten in de polder. Daar kunnen ze naar hartenlust grazen en herkauwen. En het is natuurlijk een plaatje om ze in de weilanden te zien!

Van de melk wordt op ambachtelijke wijze de traditionele BoerenLeidse-met-Sleutels gemaakt, een rauwmelkse boerenkaas volgens eeuwenoud recept. Na lange rijping kwalificeren onze allerbeste kazen zich voor het premium label Boeren Leyden Treadtioneel. Ook maken we Warmerdammer 30+ kaas zonder komijn.

De bereiding van onze kaas is voor een groot deel handwerk. Eerst worden onze Blaarkopkoeien op uiterst zorgvuldige wijze gemolken. Omdat we de melk rauw verwerken, is hygiëne van het grootste belang.

De ochtendmelk wordt in de kaaskuip gekoeld en bewaard, de avondmelk wordt eraan toegevoegd en de volgende ochtend in alle vroegte wordt de bovengekomen room afgeschept. Dat doen we nog met een speciale roomschep, zoals de generaties voor ons ook deden.. Van de room maken we onze rauwmelkse roomboter.

Iedere zaterdag vindt u ons op de markt in Warmond, van 08.00 – 14.00 uur aan de Gemeentehaven. Naast onze eigen producten verkopen we diverse andere kaassoorten, zuivelproducten, eieren en ambachtelijke lekkernijen. Het is ook mogelijk om geschenkmandjes samen te stellen. Leuk om te geven en lekker om te krijgen.

Ook verkopen we aan particulieren aan huis, maar we hebben geen openingstijden. Alleen als er iemand thuis is, kunnen we u helpen.

Openingstijden

  • Elke maandag gesloten
  • Elke dinsdag gesloten
  • Elke woensdag gesloten
  • Elke donderdag gesloten
  • Elke vrijdag gesloten
  • Elke zaterdag 08.00 - 14.00 uur
  • Elke zondag gesloten
  • Iedere zaterdag vindt u ons op de markt in Warmond, van 08.00 – 14.00 uur aan de Gemeentehaven.

Locatie