Zee, strand en duinen

Maak een strandwandeling met je voeten door het zilte zeewater en adem de zuivere zeelucht in. Of kom tot rust in de prachtige duin- en bosgebieden tussen de kust en de dorpen en steden. Met een beetje geluk zie je op één dag vossen, reeën en zeehonden. En dat midden in het drukst bevolkte gebied van Nederland. Uitgestrekt, stil en ongerept. 

Verken de drie grote duingebieden

 • Nationaal park

  In Zuid-Holland ligt langs de Noordzee, tussen strand en binnenland, Nationaal Park Hollandse Duinen. Een uniek gebied waar landgoederen, duinen, bollenvelden, veenweiden, dorpen en steden elkaar afwisselen

  Nationaal Park Hollandse Duinen
 • Damherten spotten

  Van zonsopkomst tot zonsondergang vrij wandelen, ook buiten de paden. Damherten laten zich op veel plekken zien. Waar je je als bezoeker ook bevindt, je kunt hier zomaar oog in oog staan met deze prachtige hoefdieren

  Amsterdamse Waterleidingduinen
 • Rondom Noordwijk

  Kilometers lang struinen door de Coepelduynen richting Katwijk, de Noordduinen richting Zandvoort en het Langeveld bij Noordwijkerhout. Zo dicht bij grote steden en toch zo enorm uitgestrekt, stil en ongerept. 

  Natuur en duinen Noordwijk

Ga je mee naar zee?

Het strand is fijn, het hele jaar door. Voor mens en dier, en voor groot en klein.

Op het strand beleef je de mooiste momenten. Stevige strandwandelingen met de hond, een buitenrit met je paard door de branding, of loom met je billen in het zand met een zomers drankje binnen handbereik terwijl de kinderen zandkastelen bouwen en krabbetjes zoeken aan de vloedlijn. En hou je van actie? Op het strand kan het allemaal. Raften in de branding, kitesurfen of met een groep vrienden een potje beach volleybal.

Zo’n heerlijke dag aan de kust sluit je natuurlijk af met een hapje en een drankje op het strand. Of in een van de gezellige strandtenten met een ondergaande zon.

Wij geven jou graag de beste tips om jouw stranddag onvergetelijk te maken.

Alles over het strand

Fietsen en wandelen langs de kust

Kuuroord Noordwijk

Ervaar de helende werking van kuuroord Noordwijk! Al in vroeger tijden kwamen badgasten met hun koetsjes naar het strand om te baden in het heilzame water van de Noordzee.

Een strandwandeling, een duik in de zee of slapen in de zilte zeelucht doen wonderen voor je gezondheid. Haal diep adem, gebruik al je zintuigen en kom in contact met de natuur. Maar er is meer, veel meer! Thalasso, massages en andere wellness-behandelingen. Gezond eten. Sfeervolle accommodaties. En volop ruimte om te bewegen.

Een plek om tot jezelf te komen, te ontspannen en te genieten. 

Noordwijk. Een verademing.

Ontdek alle mogelijkheden

De natuur op het strand

Aangespoeld wier en schelpdieren vormen de basis van natuur op het strand. Daarin leven tal van kleine diertjes als strandvlooien en bijzondere wiervliegen. Deze trekken op hun beurt weer vogels aan, zoals strandlopers, steenlopers, scholeksters en rosse grutto’s.

Het Groene Strand wil de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand. Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in ons land. In het vloedmerk leven unieke plant- en diersoorten en vinden strandbroeders een plek om te broeden. Door het intensieve strandbeheer krijgt strandleven geen kans om zich te ontwikkelen. Sluipenderwijs is een mooi landschap en wonderlijke natuur de afgelopen jaren daardoor verloren gegaan. Samen gaan we hier verandering in brengen.

 

Download de Groene Strand app!