Bloemencultuur in de Duin en Bollenstreek

De Duin en Bollenstreek strekt zich uit tussen Haarlem en Leiden en is de thuisbasis van de Nederlandse tulpen en geniet hierdoor wereldwijde beroemdheid. De streek is niet alleen bekend vanwege de kweek van tulpenbollen maar ook van krokussen, narcissen en hyacinten. De bollenteelt ontstond aan het eind van de 16e eeuw rond de zandgronden bij Haarlem en in de 17e eeuw floreerde ze een tijd bovenmatig vanwege de tulpenmanie. De grootschalige teelt in de Bollenstreek kwam in de tweede helft van de 19e eeuw tot ontwikkeling. 

De Duin en Bollenstreek wordt gekenmerkt door de brede zandruggen die resteerden nadat tussen 1650 en 1955 ten behoeve van de zandwinning voor de stedenbouw ter plekke de duinen waren afgegraven. Hier ontstonden de geestgronden die, behalve voor veeteelt en tuinbouw, zeer geschikt bleken voor de bollenteelt. Ze werden afgeschermd van de Noordzee door uitgestrekte duinenrijen. 

Gedurende de bloeitijd van de bloembollen heeft de streek een fleurige uitstraling die veel bezoekers trekt. Na de krokussen begint eind maart de bloei van narcissen gevolgd door de hyacinten en de tulpen. In de zomer zorgen gladiolen, dahlia's, anjers en asters voor kleur in de streek 

Voorjaarsbloeiers

In de herfst worden de bollen gepoot. Op het land wordt dan stro verspreid om de bollen tegen de vorst te beschermen. In het voorjaar zal de grond onder het stro gaan broeien, zodat de bol vroeg tot groei en bloei komt. Na de uitbundige bloei in het voorjaar worden de tulpen gekopt: de bloem wordt afgesneden. 's Zomers, als de plant opgedroogd is, worden de bollen gerooid en met de hand gepeld of, in het geval van hyacinten, gehold. Sinds jaar en dag is dat een mooie bijverdienste voor de jeugd en voor seizoenarbeiders uit binnen- en buitenland. Vervolgens worden de bollen in bollenschuren op hoge temperatuur gedroogd en ontsmet.  

Elk voorjaar zorgen de bloeiende bollenvelden voor vele bezoekers die genieten van het schitterende kleuren en het lijnenspel van de bloemenvelden in de Duin en Bollenstreek.

Meer over de voorjaarsbloemen

Zomerbloeiers

In de zomer zorgen gladiolen, dahlia's, anjers en asters voor een tweede kleurrijke periode in de Duin en Bollenstreek. Vooral de dahlia wint de laatste jaren enorm aan polulariteit. De dahlia is afkomstig uit Mexico en is om die reden niet winterhard. Net na de eerste nachtvorst rooi je de knollen en overwinter je ze op een vorstvrije plek. 

De dahlia is een zomerbloeier met een lange geschiedenis in onze tuinen. Vroeger was het een echte troetelplant, die door de boeren werd geplant om er een voorjaar lang bloemen van te kunnen plukken. Want dat kenmerkt de dahlia: véél bloemen, die je kunt plukken, er komen er vaak nog nieuwe voor terug. Dahliaknollen zijn één en al levenslust en dat hadden de boeren al vroeg in de gaten. De sierlijke bloemen vonden ook al vroeg hun weg naar de stad.  

 

Meer over de Dahlia!

Kom genieten van de bloemen!

Enjoy the Flowers, respect our pride!

Sta je aan de rand van zo'n felgekleurde bloemenzee, dan is de verleiding groot om even tussen de bloemen te gaan staan. Toch vragen we je nadrukkelijk om de velden niet in te lopen. De bloemen en bollen raken makkelijk beschadigd. Ook als je heel voorzichtig bent, kun je via je schoenen plantenziektes het veld in brengen. En dat betekent een flinke schadepost voor de kwekers.

Dus maak je mooiste bloemenfoto of selfie aan de rand van het veld. Wil je toch tussen de bloemen staan, bezoek dan een van de locaties die daar speciaal voor zijn ingericht:

Reuzenbollen!

De Stichting Gildemeesters Bollenstreek is in 2018 gestart met het kunstproject ‘Giant Tulip Bulbs‘ ook wel "Reuzenbollen" genaamd.

De 80 manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol worden door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek beschilderd en worden geplaatst tussen Leiden en Haarlem. Ze vertellen allemaal een eigen verhaal, gerelateerd aan de Bollenstreek.

De Reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven en gemeenten en ze  vormen een mooie route door de streek. Op die manier kunnen we ook buiten het voorjaar de bloembollen bewonderen!

Op de fiets langs de bollen

Geschiedenis van de bollen

In Museum de Zwarte Tulp beleven bezoekers de Bloembollenstreek aan de hand van een interactieve tentoonstelling voor het hele gezin. Het museum vertelt over 500 jaar geschiedenis van de streek, de werkzaamheden op het land 100 jaar geleden en nu, en de wetenschap achter het ontwikkelen van nieuwe tulpensoorten. 

Het museum is gehuisvest in een gebouw in het centrum van Lisse dat ooit als bollenschuur dienstdeed. Wil je meer weten over de geschiedenis van de Bloembollencultuur, neem dan eens een kijkje in Museum de Zwarte Tulp in Lisse. 

Museum de Zwarte Tulp