De natuur in

De veelzijdigheid van de natuur in de Duin en Bollenstreek is enorm. Zee, duinen, bos, uitgestrekte bloemenvelden, polders en plassen; onze streek heeft het! Al deze elementen samen zorgen er voor dat je als bezoeker én als inwoner niet raakt uitgekeken in dit natuurrijke gebied. Actief eropuit is de manier om de verborgen parels uit de natuur te ontdekken. Op de fiets, te voet of over het water? Trek samen de natuur in en kom tot rust!

 

Zee, strand en duinen

Lekker struinen door de bossen, de duinen en genieten van de schitterende vergezichten vanaf de hoge duintoppen. En na het beklimmen van een strandopgang heb je een eindeloos uitzicht over zee en hoor je het ruizen van de golven.  

De duingebieden van de Duin en Bollenstreek zijn een belevenis op zich. Je kunt er heerlijk fietsen en fantastisch wandelen terwijl geniet je van de ongekende stilte. En met een beetje geluk sta je oog in oog met een hert of een vos en ontdek je bijzondere planten.

Vanuit het duin wandel je zo het strand op en snuif je de gezonde zilte zeelucht op. Op het strand geniet je het hele jaar door!

 

 

Beleef zee, strand en duinen

Actief in de natuur - Ontdek de natuur op jouw manier!

Polders en plassen

Bij de polder denk je al snel aan groene weilanden, slootjes en karakteristieke molens. In de polders van de Duin- en Bollenstreek is dat niet anders. Wat onze polders uniek maakt is de ligging! 

In het gebied rond de Kagerplassen met rietsloten, vaarten en eilanden zijn de polders en de plassen een verademing in de drukte van alle dag. Genietend op de fiets, te voet of op het water kom je helemaal tot rust. 

Op je ontdekkingstocht door de polders doorkruis je het leefgebied van veel vogels, het historische Blaarkopkoeienras en de knusse boerderijwinkels met overheerlijke streekproducten.

Geniet van water, weilanden en Hollandse luchten
Zicht op de polder vanuit het Bos van Krantz

Historisch erfgoed

Bijzondere natuur vind je ook rondom de vele landgoederen en buitenplaatsen in de Duin en Bollenstreek. In de fraai aangelegde tuinen, soms met een al eeuwenoude indeling, kun je je even in vervlogen tijden wanen. 

Nu wandel je er - weg van alle drukte – prachtig over lommerrijke paden en lanen. Kijk vooral ook eens omhoog. In de holtes van de oude bomen nestelen spechten, uilen, mezen en duiven. Blauwe reigers maken in het voorjaar grote nesten in de toppen van de grove dennen. 

Landgoederen en buitenplaatsen

Wandelkaart Visit Duin en Bollenstreek

Visit Duin- en Bollenstreek heeft een nieuwe wandelknooppuntenkaart voor het wandelnetwerk Duin- en Bollenstreek uitgebracht. Deze mooie nieuwe kaart omvat een duidelijk overzicht van alle wandelknooppunten in onze veelzijdige streek plus 20 wandelroutes onderverdeeld over de thema’s Bollen en Bloemen, Historisch Erfgoed, Bos, Strand en Duinen en Polders en Plassen. De wandelkaart kost 5 € en is onder andere te koop bij:

VVV Noordwijk - Tourist Info, VVV Noordwijkerhout, VVV Lisse (in Museum de Zwarte Tulp), VVV Warmond aan de Kaag, de Readshop Hillegom

Onze bossen, parken en tuinen