Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar
t/m 3 maart

Expositie 'Winters in Noordwijk' - Museum Noordwijk

In Museum Noordwijk is een mooi en veelzijdig beeld te zien en te beleven hoe de winters in het Noordwijk van toen verliepen en hoe de inwoners daar op inspeelden. Aan alle facetten wordt aandacht besteed.

Het vertier verplaatste zich naar toen nog de sneeuw en op het ijs. Schaatsen op de ijsbaan en ‘prieken’, het Noordwijkse woord voor sleeën, in de duinen. Op de donkere dagen had men behoefte aan warmte en sfeer veelal ingevuld met de tradities en rituelen zoals Sinterklaas, het Kerstfeest en het vieren van de Jaarwisseling. De overgang van de seizoenen betekende ook de verandering van allerlei werkzaamheden, zowel binnenshuis als buiten. Groente en fruit werd voor de winter geweckt en ingemaakt. Huisvlijt zoals het breien van warme wollen kleding. Huisschilders maakten schilderijtjes om door de verkoop toch een inkomen te hebben. De kolenboer kwam de…

In Museum Noordwijk is een mooi en veelzijdig beeld te zien en te beleven hoe de winters in het Noordwijk van toen verliepen en hoe de inwoners daar op inspeelden. Aan alle facetten wordt aandacht besteed.

Het vertier verplaatste zich naar toen nog de sneeuw en op het ijs. Schaatsen op de ijsbaan en ‘prieken’, het Noordwijkse woord voor sleeën, in de duinen. Op de donkere dagen had men behoefte aan warmte en sfeer veelal ingevuld met de tradities en rituelen zoals Sinterklaas, het Kerstfeest en het vieren van de Jaarwisseling. De overgang van de seizoenen betekende ook de verandering van allerlei werkzaamheden, zowel binnenshuis als buiten. Groente en fruit werd voor de winter geweckt en ingemaakt. Huisvlijt zoals het breien van warme wollen kleding. Huisschilders maakten schilderijtjes om door de verkoop toch een inkomen te hebben. De kolenboer kwam de

kolen voor de kachel brengen. Tijdens strenge winters kregen de schoolkinderen ijsvrij. Was men in de zomer nog volop voor het toerisme aan het werk, ’s winters moesten de badhokjes en strandstoelen van het strand af en worden geverfd of gerepareerd. Er werd helmgras in de duinen aangeplant. In de voorbije tijd van de bomschuiten maakten de vissers de boten en het tuigage weer gereed en de netten werden geboet. Door de jaren heen veranderde de leefstijl in de winter, niet alleen door de welvaart, maar ook door de klimaatsverandering. Deze expositie geeft een mooi tijdsbeeld weer van de winters in Noordwijk, vroeger en nu.

Openingstijden:

Di. t/m. zat.: 11.00 tot 17.00 uur
zondag: 12.00 tot 16.00 uur,
maandag en feestdagen gesloten.

Wanneer

  • Op maandagen en tijdens feestdagen gesloten.

Prijzen

  • Volwassenen€ 6,00
  • Kinderen tot 5 jaar gratis
    Kinderen van 5 tot 12 jaar € 3,-

Locatie