Vier de Lente

Dansen en sjansen midden tussen de tulpen

Op vrijdag 14 april vindt voor de tweede keer Vier de Lente Festival plaats in Hillegom. Het nieuwe festival verbindt de twee mooiste exportproducten van Nederland; de bollensector en de muziekindustrie. Vanuit het hart van de Bollenstreek laat Vier de Lente haar publiek het beste van beide ervaren; je kunt er dansen, proosten en sjansen tussen de oerhollandse tulpenvelden. 

De Mooiste Kanten van ons Land

Ons piepkleine landje is heel groot in twee dingen: haar prachtige tulpen en de wereldwijd bekende muziekindustrie, maar nog nergens komen die twee samen. Tijd voor verandering. “Je ziet hier veel buitenlandse toeristen in de streek, maar hebben we zelf wel in de gaten hoe prachtig het hier is?” zegt Jorieke Exler, initiatiefnemer van het Vier de Lente Festival. “Je zou bijna vergeten dat dit in onze ‘achtertuin’ bestaat. Daarom wilden we iets neerzetten om die fantastische Nederlandse exportproducten om te toveren tot een echte ervaring; dansen tussen de tulpen!” Het festival is daarmee uniek, want nergens anders is er een festival tussen de tulpenvelden.

Van Oubollig naar ‘Uit je Bol’

Vier de Lente Festival ontstond vorig jaar tijdens het 75-jarig jubileum van Bloemencorso Bollenstreek, een 42-kilometer lange praalstoet vol bolbloemen. Het Bloemencorso werd door UNESCO bijgeschreven in het register Cultureel Werelderfgoed, en erfgoed moet worden doorgegeven op de volgende generatie(s). “Het Bloemencorso trekt bijna een miljoen toeristen, maar in de streek zelf heeft het een beetje een oubollig imago. Dat is zonde, want er is hier zoveel om trots op te zijn. Het festival dient als paradepaardje voor de jongere generatie, om zelf te ervaren hoe fantastisch de regio en de bollensector zijn.” 

Wethouder Gemeente Hillegom Jan van Rijn: “Het is een gouden greep van de organisatie om jongeren op een eigentijdse manier meer bij het bollenvak en de Bollenstreek te betrekken. Ik steun dit initiatief dan ook van harte.” Om die trotsheid te stimuleren, reikt hij bovendien een award uit aan een jong iemand uit de streek die impact heeft gemaakt binnen maatschappelijk, streekgerelateerd of bollenvak kader. 

Nieuwe Generatie(s)

Met de jongere generaties worden niet alleen de festivalbezoekers bedoeld; zo heeft het festival een jongerenraad van jongeren uit de regio die meedenken over het festival, werken ze met basisscholen uit de streek aan een scholenprogramma en activeren ze middelbare scholieren door een deel van het festivaldecor met hun te bloemsteken. “We willen jongeren op een verfrissende manier trots maken op de Bollenstreek en de kennis van het bollenvak overdragen op de volgende generatie op een manier die aansluit bij hun interesses,” legt Eva van der Kwast uit, die vanuit Greenport Duin- en Bollenstreek het scholenprogramma van Vier de Lente vormgeeft.