t/m 8 september

Museum de Zwarte Tulp - ‘Tussen de Bollen’

Contact

Museum De Zwarte Tulp
Museum De Zwarte Tulp
Heereweg 219
2161 BG Lisse
Plan je route

vanaf jouw locatie

Ruim dertig unieke werken van dé schilder van bloembollenvelden, Anton L. Koster, in de ‘spotlights’ gezet aan de hand van bijzondere animaties en cultuurhistorische verhalen.

Met de expositie ‘Tussen de Bollen’ stelt Museum De Zwarte Tulp op een geheel eigentijdse wijze de schilderstukken ten toon van de kunstenaar die met zijn werk wereldfaam verwierf.  

Anton L. Koster (1859 - 1937) groeide op in Zeeland. Geïnspireerd door het impressionisme en reizen door Frankri…

Met de expositie ‘Tussen de Bollen’ stelt Museum De Zwarte Tulp op een geheel eigentijdse wijze de schilderstukken ten toon van de kunstenaar die met zijn werk wereldfaam verwierf.  

Anton L. Koster (1859 - 1937) groeide op in Zeeland. Geïnspireerd door het impressionisme en reizen door Frankrijk specialiseerde hij zich in het schilderen van bollenvelden. Koster, die wel de Rembrandt onder de schilders van bollenvelden wordt genoemd,  trok jaarlijks in april-mei de Bollenstreek in om de bloeiende velden vast te leggen. Het karakter van de streek komt in zijn werk natuurgetrouw terug: het rood, geel, blauw en wit van de bloeiende velden, de beukenhagen eromheen, de mensen die aan het werk zijn met op de achtergrond de boerderijen en de kerktorens van de dorpen. Koster bereikte een meesterlijk evenwicht tussen een nauwgezette weergave van de bollenvelden en een ongedwongen, impressionistische schildertoets. Zijn werk werd door vele kunstliefhebbers aangekocht. Ook in het buitenland, met name in  Verenigde Staten, genoot Koster (zijn koosnaam was Anton Tulp) grote bekendheid.

De tentoonstelling ‘Tussen de Bollen’ gaat verder dan de traditionele statische vertoning van zijn kunstwerken. Aan de hand van zijn schilderijen leert de bezoeker met animaties meer over het arbeid op de bollenvelden. Kunst en cultuur komen hier samen. In de animaties worden verhalen verteld vanuit het perspectief van de lokale bewoners en arbeiders. Met de focus op de bollenarbeiders wordt er een connectie gemaakt met de vaste cultuurhistorische presentatie op de bovenverdieping van het museum. De techniek die wordt gebruikt voor het vertonen van de animaties is daarbij vernieuwend. Er wordt gebruik gemaakt van een technologie waarbij de audio van de animaties als een soort spotlight op de bezoeker wordt uitgezonden.

Voor de opzet en inrichting van de tentoonstelling is Nora Sedigh Mirazimi (25), student cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie in Amsterdam, verantwoordelijk. Zij heeft volledig de vrije hand gekregen. Nora heeft bij haar afstudeerproject vooral gekeken hoe het museum op een vernieuwende manier de werken van Anton L. Koster kan exposeren. Zij zegt daarover: ,,De tentoonstelling moest in een relatief korte periode worden gerealiseerd, een enorme uitdaging. Het is überhaupt een unieke kans dat een student een gehele tentoonstelling mag bedenken en uitvoeren. Vanaf het begin kreeg ik veel creatieve vrijheid, wat natuurlijk ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee brengt. Zelf kom ik niet uit de Bollenstreek, maar door deze stage voel ik mij elke dag meer verbonden met de streek, de lokale bewoners en de bollenteelt’’. 

Tussen de Bollen’ is te zien van 24 maart tot en met 8 september.  De openingstijden van het museum, gevestigd aan de Heereweg 219, 2161 BG Lisse, luiden als volgt: dinsdag t/m donderdag 13:00 – 17:00 uur, vrijdag t/m zondag 11:00 – 17:00 uur. In het Keukenhofseizoen (van 22 maart tot 12 mei) van dinsdag t/m zondag van 11 tot 17.00 uur. Bij (alleen) het museum is tevens een gelimiteerde luxe uitgave van het boek Anton L. Koster 1859-1937 Schilder van bloembollenvelden van Floor de Graaf verkrijgbaar voor 39,50 euro.

Wanneer

  • Dagelijks t/m 8 september 2024
  • Kijk voor openingstijden op de website van Museum de Zwarte Tulp

Locatie