De natuur in rondom Warmond

Voor natuurliefhebbers is Warmond onverwacht veelzijdig. Rondom de Kagerplassen vind je vele polders met hun molens, slootjes, koeien en Hollandse wolkenluchten. Dankzij de vele kastelen en kloosters die door de eeuwen heen in Warmond hebben gestaan, is het dorp ook heel bosrijk. Diverse landgoederen worden omringd door oude parkbossen, waarvan een aantal publiek toegankelijk is. Ga mee op vogelexcursie, zoek paddenstoelen in de herfst - de natuur in Warmond is in elk seizoen de moeite waard. En altijd is daarna een lekker terras of een zitje bij de haard vlakbij!

 

Bos van Krantz

Rond het eeuwenoude Huys te Warmont ligt dit romantische parkbos, in de Warmondse volksmond nog altijd genoemd naar een van de eigenaars van het kasteel. Het is aangelegd in Engelse landschapstijl, dus je vindt er fraaie eikenlanen, meanderende paadjes langs talloze bijzondere bomen, veelzijdige waterpartijen en hier en daar doorkijkjes naar de achterliggende polders. Als wandelgebied niet heel groot, maar bijzonder sfeervol en bekend om de enorme rijkdom aan paddenstoelen.

Meer informatie

Koudenhoorn

Misschien wel de veelzijdigste plek van Warmond. Het eiland Koudenhoorn heeft het allemaal: een strandje met een gezellige brasserie, mooie doorkijkjes over het water, ligplaatsen voor boten, een speelbos, een kleine kinderboerderij met dierenweide en een stiltegebied voor natuurliefhebbers. Het buitenste wandelpad is met zijn 2 km een lekker rondje joggen. Heerlijk om te ontspannen én om je in te spannen. 

Vanaf de ophaalbrug heb je een schitterend uitzicht over de Leede, met uitzicht over de historische Zwanburgermolen.

Meer informatie
Wandelen over Koudenhoorn

Weidevogels

Onder meer in Polders Poelgeest, de Boterhuispolder, de Zwanburgerpolder en de Kagerzoom zijn speciale plas-draszones aangelegd en wordt het land vogelvriendelijk beheerd. En met resultaat! Het zijn kraamkamers voor weidevogels. Wat dacht je van de grutto, tureluur, kievit, lepelaar, blauwborst of ijsvogel? Grote kans dat je ze hier kunt spotten.

In het najaar zitten de weilanden vol trekvogels, die zich verzamelen en foerageren. Dus pak je verrekijker en je camera en trek de polders in!

Grutto in de Boterhuispolder

Beleef de polders

 • Boterhuispolder

  Dankzij het natuurbeheer van de boeren vind je hier nog volop weidevogels, naast hun bijzondere Lakenvelders en Blaarkoppen. Heerlijk struinen door de polder én kopen bij de boeren!

  Meer info
  Boterhuispolder Lakenvelders in de Boterhuispolder
 • Zwanburgerpolder

  Alleen per boot kun je deze polder bereiken. Met gelijknamige molen, een historische sluis en boerderij De Eenzaamheid. Een prachtige plek om te wandelen en te vogelen.

  Meer info
  Zwanburgerpolder Zwanburgerpolder met sluis en molen
 • Polders Poelgeest

  Banjer met je wandelschoenen door dit kleine poldergebiedje waar je in elk jaargetijde een bijzondere rijkdom aan vogels vindt.

  Meer info
  Polders Poelgeest Vogels kijken in Polders Poelgeest

Onderweg lekker eten en drinken

Op de hoogte blijven van nieuws uit Warmond? Volg Warmond op de Kaag via  of . Of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!