De duingebieden

Tussen strand en binnenland en vlak bij de grote steden liggen Nationaal Park Hollandse Duinen en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Unieke gebieden waar landgoederen, duinen, bollenvelden, veenweiden, dorpen en steden elkaar afwisselen. Het is enorm divers, steeds anders en vol beleving. Met een beetje geluk zie je vossen, reeën en zeehonden. En dat midden in het drukst bevolkte gebied van Nederland. 

Herten spotten

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een duingebied tussen Zandvoort (Noord-Holland) en de Langevelderslag in de gemeente Noordwijk (Zuid-Holland). Het duingebied is ingericht voor de winning van drinkwater voor de stad Amsterdam; er stroomt jaarlijks vijftig miljoen kubieke meter drinkwater door dit 3400 hectare grote gebied. 

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je volop genieten van rust en ruimte. Het is exclusief bestemd voor wandelaars en bovendien mag je hier lekker struinen buiten de paden. Onderweg grote kans dat je een mooi damhert tegenkomt. Het duin is  Natuur en het zuiveren van water gaan hier al sinds 1853 mooi samen.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Meer dan natuur alleen

In Zuid-Holland ligt langs de Noordzee, tussen strand en binnenland en vlak bij de grote steden, Nationaal Park Hollandse Duinen, één van de eerste nationale parken nieuwe stijl en veel meer dan alleen natuur.

Hollandse Duinen is uniek door de nabijheid van de zee, de dorpen en steden, de waardevolle natuur in en rond de duinen en de rijke cultuur en historie. De mix van natuurlijke en door de mens gevormde landschappen maakt het gebied zo ‘Hollands’. Je ervaart er de wisselwerking tussen mens en natuur. Je ziet er de resultaten van onze oude strijd tegen- en onze nieuwe verbondenheid met het water.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Noordwijkse duinen

Kilometers lang struinen door de Coepelduynen richting Katwijk, de Noordduinen richting Zandvoort en het Langeveld bij Noordwijkerhout. Zo dicht bij grote steden en toch zo enorm uitgestrekt, stil en ongerept.  Van Wassenaar tot de top van Zuid-Holland strekt zich een smalle maar afwisselende duinstrook.

Naast duinlandschap is er een fantastisch bosgebied, zoals Landgoed Leeuwenhorst, dat ligt in de gemeente Noordwijkerhout en is grotendeels in beheer is bij het Zuid-Hollands Landschap. 

Natuurgebieden rond Noordwijk