t/m 4 december

Museum de Zwarte Tulp - Tentoonstelling "Tulpenvazen"

Contact

Museum De Zwarte Tulp
Museum De Zwarte Tulp
Heereweg 219
2161 BG Lisse
Plan je route

vanaf jouw locatie

Unieke Tulpenvazen in Museum De Zwarte Tulp. Bewonderaars van historische én hedendaagse keramiek, in het bijzonder tulpenvazen, kunnen vanaf zaterdag 16 september in Museum De Zwarte Tulp in Lisse hun hart ophalen.

Met topstukken uit gerenommeerde musea heeft gastconservator Eline van den Berg een prachtige en professionele tentoonstelling neergezet. Het interessante verhaal achter de expositie geeft daaraan een extra laag: de wortels van deze typisch Hollandse tulpenvazen liggen namelijk onmiskenbaar in China en Turkije.

Van 16 september tot 4 december 2023 is in Museum De Zwarte Tulp de tentoonstelling ‘Tulpenvazen: oorsprong en inspiratie’ te zien. De grote populariteit van tulpen in de zeventiende eeuw creëerde ook e…

Met topstukken uit gerenommeerde musea heeft gastconservator Eline van den Berg een prachtige en professionele tentoonstelling neergezet. Het interessante verhaal achter de expositie geeft daaraan een extra laag: de wortels van deze typisch Hollandse tulpenvazen liggen namelijk onmiskenbaar in China en Turkije.

Van 16 september tot 4 december 2023 is in Museum De Zwarte Tulp de tentoonstelling ‘Tulpenvazen: oorsprong en inspiratie’ te zien. De grote populariteit van tulpen in de zeventiende eeuw creëerde ook een vraag naar vazen om deze bloemen in te presenteren. Delftse pottenbakkers zagen hierin een gat in de markt en zo ontstond rond 1680 de blauw-witte bloemenvaas met tuiten, nu beter bekend als de tulpenvaas. Deze vaas is nog altijd populair en onderdeel geworden van het Nederlands cultureel erfgoed. Maar hoe ‘Nederlands’ zijn tulpenvazen eigenlijk? De combinatie van de blauw-wit decoratie op keramiek werd ontwikkeld in China en de bloemen en vorm van de vazen vinden hun oorsprong in respectievelijk Turkije en Iran. De tentoonstelling gaat in op deze historische achtergrond en laat zien hoe de ontwikkelingen van zowel keramiek als de bloemencultuur in deze gebieden de sleutels vormden voor het ontstaan van dit soort karakteristieke vazen. Daarnaast wordt een beknopt overzicht gegeven van Nederlandse tulpenvazen die tot op heden zijn vervaardigd.

De tentoonstelling toont een uitzonderlijke selectie bruiklenen van Kunstmuseum Den Haag, Kasteel Keukenhof en Keramiekmuseum Princessehof. Het absolute topstuk is een zeventiende-eeuwse bloemenhouder van plateelbakkerij De Metaale Pot. Ook zijn er verschillende Chinese meiping vazen te zien. Daarnaast zijn er meer recente voorbeelden van Leon Senf, Jan van der Vaart, Esther Stasse en Sarah Michael. De grote 9-delige tulpenpiramide van Royal Delft, een geschenk aan het museum van De Gildemeesters Bollenstreek, ontbreekt uiteraard niet.

Gastconservator Eline van den Berg (37) is als zelfstandig conservator Aziatische keramiek gevestigd in Rome. Ze is lid van de redactie van de Nederlandse samenwerking Aziatische Keramiek. Van 2015-2022 was ze werkzaam als conservator Aziatische keramiek bij het Keramiekmuseum Princessehof.

“We zijn zeer verguld met deze gastconservator en met de medewerking van de bekende musea”, zegt projectleider Adri de Roon tevens secretaris van het museum. “Deze tentoonstelling is echt een must voor de keramiekliefhebber!”

Museum De Zwarte Tulp is het nationale museum over de bloembollencultuur en over door bloembollen geïnspireerde kunst. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: Heereweg 219, Lisse.

Wanneer

  • Dagelijks t/m 4 december 2023
  • Kijk voor actuele openingstijden op https://museumdezwartetulp.nl/

Locatie