15 augustus t/m 5 december

Bloemboeketten - Museum De Zwarte Tulp

Kleurige bloemen in Keuls steengoed

De tentoonstelling geschilderde Bloemboeketten toont werk van bekende schilders als Jan Sluijters en Kees Verwey, maar ook van minder bekende kunstenaars als Marie Wandscheer, Jos Lodeizen en Ben Viegers.

De geschilderde bloemboeketten uit de vorige eeuw zijn de laatste decennia enigszins uit de gratie geraakt, alle reden om ze weer eens in alle glorie te tonen.

‘Ik ga niet op reis. Hier vind ik alles wat ik schilder, mijn vrouw, mijn kinderen, een paar vazen en pullen, de bloemen’, dat zei de schilder Jan Sluijters in 1927 in een interview. En wat betreft de vazen en de bloemen gold dat voor veel kunstenaars in de vorige eeuw. Ze schilderden bloemstillevens met wat bij de hand was: een vaas uit eigen bezit met bloemen uit de tuin.

Op die eenvoudige arrangementen konden ze zich uitleven. Soms werden de bloemen heel precies geschilderd maar vaker was het een weergave van persoonlijke expressie. ‘Emotionele bloemschilderkunst’ werden die schilderijen wel genoemd.

Bij de tentoonstelling worden activiteiten en workshops georganiseerd.

Wanneer

  • elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 15 augustus 2021 t/m 6 december 202113.00 - 17.00 uur

Locatie